Limburgse Rechtsgeschiedenis

Tollen en Licenten

Livre des placcarts

wouters-livres-des-placardsMichiel Wouters, Livre des placarts, edits, reglemens, tarifs, ordonnances et decrets pour la perception des droits de tonlieu, d’entree de sortie et autres, …, Bruxelles 1737. (djvu-bestand; plugin noodzakelijk)

Dit plakkaatboek is een onmisbare kenbron voor de wetgeving van tollen, licenten, in- en uitgaande rechten in de Zuidelijke Nederlanden. Het bevat de belangrijkste tarieven en douanevoorschriften uit de periode 1670-1737.

Binnen de context van de rechtsgeschiedenis van de Limburgse Territoria is deze verzameling van bijzonder belang vanwege de verordeningen voor de douanedistricten van Roermond en van Navagne. Binnen het douanedistrict van Roermond werden in- en uitgaande rechten geheven, oa. in Baarlo, Roermond en Venlo.

Navagne in de nabijheid van Eijsden aan de samenloop van Maas en Berwijn, was een Spaanse schans, van waaruit men de Maashandel tussen Luik en Maastricht kon controleren. Tijdens de Spaanse Successie-oorlog werd de schans geslecht. In 1717 werd ter plaatse een douanekantoor van de Oostenrijkse Nederlanden ingericht

De tekst is in facsimile (djvu-bestand) en is doormiddel van OCR doorzoekbaar gemaakt.

(5 november 2007)