Limburgse Rechtsgeschiedenis

Digitale Plakkaatzoeker

De digitale plakkaatzoeker biedt de mogelijkheid op trefwoorden te zoeken naar “plakkaten”, d.w.z. wetten en verordeningen die tussen 1665 en 1795 zijn afgekondigd in het Overkwartier van Gelre, d.w.z. het territorium in het midden en noorden van de huidige Nederlandse provincie Limburg en een aangrenzend deel van Nordrhein-Westfalen, dat tot en met de Spaanse Successie-oorlog (1702-1713) als Spaans Gelre en Staats-bezet Gelre deel uitmaakte van de Zuidelijke Nederlanden en in 1713 en 1715 werd gesplitst in Oostenrijks, Pruisisch en Staats-Opper-Gelre.

De digitale plakaatzoeker werd ontwikkeld met financiële steun van NWO, het voormalige Rijksarchief in Limburg (thans Regionaal Historisch Centrum Limburg), UM-Venlo, de Provincie Limburg, de Gemeentelijke archiefdienst Roermond, de Gemeente Venlo en de Gemeentelijke Archiefdienst Venlo, door een klein team, bestaand uit prof.dr. A.M.J.A. Berkvens, Dr. E. Steegen, Mr. M. Lenaerts en Mr. E. van Dongen, alsmede enkele student-assistenten – successievelijk Geranne Lautenbach, Raymond van Dam en Marion Koene-Gorren – met technische ondersteuning door Dr. Floris Wiesman (voorheen IKAT-UM, thans AMC).

Via de hyperlink “Digitale Plakkatenlijst” krijgt u toegang tot de searchmodule. Om de afbeeldingen van de gedigitaliseerde plakkaten te kunnen bekijken dient u eerst de speciale DJVU-viewer te installeren.

Aangezien moderne browsers geen DJVU meer ondersteunen, is de Digitale Plakkatenlijst off line. Aan een oplossing wordt gewerkt.

Datum laatste aanpassing 17 februari 2022